Bespaar kosten met tweedehands circulatiepompen

28 september 2020 Geen categorie

0 reacties

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat we steeds bewuster leven en dat we op verschillende vlakken dienen te besparen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen niet alleen eenpersoonshuishoudens een goed steentje bijdragen wanneer het aankomt op een leefbaar milieu met duurzame energie, maar kunnen ook grotere gezinnen dat prima. Duurzaam leven, dat is écht zo moeilijk nog niet – én het kan ook nog eens tweedehands.

Nu de herfst en de winter weer voor de deur staan, draait onze verwarming binnen de kortste keren weer overuren. Voor een duurzaam energieverbruik is het daarom belangrijk om het warmteverlies tussen de verwarmingsketel en de radiatoren tot een minimum te herleiden door middel van een functionerende circulatiepomp. Maar wat is een circulatiepomp?

Wat doet een circulatiepomp?

Een circulatiepomp wordt ook wel een centrale verwarming circulatiepomp genoemd. Deze zorgt ervoor dat het verwarmde water van de verwarmingsketel naar de radiatoren wordt gepompt en weer omgekeerd. Er is dus een wisselwerking van warm en koud water die geregeld wordt door de circulatiepomp. Circulatiepompen worden vooral gebruikt in wisselwerking met een verwarmingsketel of boiler, die meestal werken op gas, stookolie of hout.

Voordelen van een circulatiepomp

Net als met waterpompen, is ook de keuze met een circulatiepomp reuze. Waar een standaard circulatiepomp voorheen veel stroom gebruikte en ook de oudere modellen allesbehalve energiezuinig waren, staat de technologie niet stil en zijn de circulatiepompen van vandaag de dag aanzienlijk beter. Echter maken veel mensen nog altijd gebruik van een oude circulatiepomp, waardoor hun energierekening een stuk hoger zal zijn dan eigenlijk nodig is. Men schat dat maar liefst 15% van de energiefactuur te wijten is aan een verouderde of efficiënte circulatiepomp. Wat de circulatiepomp voor hen en vele anderen sowieso al als voordelen met zich meebrengt? Energie besparing én een draaglijkere energiefactuur, zodat het voor mens én milieu leuk blijft.

Energiebesparend

Net als met waterpompen, is ook de keuze met een circulatiepomp reuze. Waar een standaard circulatiepomp voorheen veel stroom gebruikte en ook de oudere modellen allesbehalve energiezuinig waren, staat de technologie niet stil en zijn de circulatiepompen van vandaag de dag aanzienlijk beter. ECirculatiepompen functioneren veelal met verschillende snelheden. Hoe meer versnellingen een circulatiepomp heeft, hoe minder energie de verwarmingsketel hoeft te gebruiken. Wil je energie besparen? Kies dan zeker voor een circulatiepomp met verschillende versnellingen, die een variabel debiet kan opleveren. Gezien deze afgestemd zijn op de behoefte van de verwarmingsketel, bespaar je al snel heel wat energie. Daarnaast kunnen circulatiepompen, indien voorzien van het juiste en gewenste onderhoud, best een tijdje mee. Kortom: het aanschaffen van een circulatiepomp is minstens zo praktisch als nodig – en het brengt aanzienlijke voordelen met zich mee.