Online een BTW nummer aanvragen

25 oktober 2023 Geen categorie

0 reacties

Heb je ambities om zelfstandig ondernemer te worden? Wil je alle noodzakelijke stappen online kunnen zetten? Dat is zeker mogelijk! Je sociale verzekeringsfonds helpt je vlot op weg naar je eigen bedrijf. Wil je je btw-nummer online regelen en je sociale status bevestigen? In een paar simpele stappen ben je klaar om te beginnen!

Zet de stap naar zelfstandigheid

Bij de start van je eigen onderneming moet je eerst beslissen welke bedrijfsvorm je kiest (zoals eenmanszaak, vennootschap, etc.). Vervolgens moet je je registreren bij een sociaal verzekeringsfonds, zoals Avixi, en een zakelijke bankrekening openen.

Wat kan een ondernemingsloket voor je betekenen?

Een ondernemingsloket staat je bij met verschillende diensten, waaronder je registratie bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (dit is de aanvraag van je ondernemingsnummer) en de activering van je btw-nummer. Al deze aanvragen kunnen eenvoudig online worden gedaan.

Wat houdt btw in?

Btw, ofwel belasting over de toegevoegde waarde, is de belasting die je klanten betalen wanneer ze producten of diensten van je kopen. Deze belasting draag je vervolgens over aan de overheid via je btw-aangifte.

Wanneer moet je online een btw-nummer aanvragen?

Wanneer je een economische activiteit start die onderworpen is aan btw, moet je als ondernemer een btw-nummer aanvragen. Dit is essentieel om het proces van het innen en doorstorten van deze belasting te vergemakkelijken. Als je vrijgesteld bent van btw (zoals een huisarts), hoef je geen btw-nummer te hebben, maar wel een ondernemingsnummer.

Wie heeft er een btw-nummer nodig?

De meeste handelsactiviteiten en nagenoeg alle vrije beroepen zijn verplicht een btw-nummer aan te vragen, of je nu een zelfstandige in bij- of hoofdberoep bent. Er zijn enkele uitzonderingen, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Vrijstellingen

Bepaalde vrije beroepen en activiteiten met een sociaal karakter zijn vrijgesteld van btw en dus niet btw-plichtig. Dit geldt voor zelfstandigen in zowel hoofd- als bijberoep. Een complete lijst van vrijgestelde activiteiten en eventuele voorwaarden vind je op Fisconet.

Hoe vraag je online een btw-nummer aan?

Voordat je je btw-nummer kunt aanvragen, heb je een ondernemingsnummer nodig, wat inschrijving bij de KBO vereist. Avixi staat klaar om je hierbij te helpen.Via deze link kun je online btw nummer aanvragen. Na je inschrijving kan je btw-nummer worden geactiveerd. Je ondernemingsloket regelt dit voor jou, meestal binnen 24 uur.

Vraag je ondernemingsnummer/btw-nummer online aan

Welk btw-stelsel past bij jou?

Heb je al besloten welk btw-stelsel voor jou van toepassing is? Er zijn verschillende opties, zoals maandelijkse aangifte, kwartaalaangifte, vrijstellingsregime of forfaitair stelsel. Als je btw-vrijgesteld bent, hoef je je hier geen zorgen over te maken.

E-loket Avixi

Overweeg je om een boekhouder in te schakelen voor je (kwartaal)aangifte? Wist je dat je je accountant of boekhouder toegang kunt geven tot het e-loket van Avixi? Via ons inschrijvingsformulier kan hij of zij jouw eenmanszaak of vennootschap eenvoudig bij ons registreren.

Speciale vergunningen

Sommige zelfstandige beroepen of activiteiten vereisen specifieke vergunningen: beroepskaart, ambulante handel, foorkaart, Sabam, FAVV-voedselveiligheid, enz. Je ondernemingsloket kan deze vergunningen voor je aanvragen, zodat je in één keer helemaal in orde bent met alle formaliteiten!

Aansluiten bij een ziekenfonds

Nadat je je ondernemings- en btw-nummer online hebt aangevraagd en je je hebt geregistreerd bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Avixi, is het ook verstandig om je direct aan te sluiten bij een ziekenfonds. Dit geeft je recht op ziekte- en invaliditeitsuitkeringen. Als zelfstandige in hoofdberoep ben je volledig verzekerd binnen het sociale statuut door het betalen van je sociale bijdragen.

Extra verzekeringen

Wanneer je je eigen onderneming start, is het ook aan te raden om enkele aanvullende verzekeringen af te sluiten. Denk aan een aanvullende pensioenverzekering (VAPZ), beroepsaansprakelijkheidsverzekering, burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, gewaarborgd inkomen verzekering, arbeidsongevallenverzekering (als je personeel hebt), en meer.

Start je eigen bedrijf online

Klaar om de stap te zetten en zelfstandige te worden, en wil je je btw-nummer online aanvragen? Reken dan op een betrouwbare partner als Avixi. Wij regelen met plezier alle wettelijke formaliteiten voor je, zodat je snel als zelfstandige aan de slag kunt!

Zet online de stap naar je eigen zaak!

  

  • 5 Manieren om uw huis veiliger te maken

    door op 6 maart 2024 - 0 Reacties

    In de hedendaagse wereld is veiligheid in en rondom het huis een prioriteit voor velen. Met de toename van technologische vooruitgang zijn er meer mogelijkheden dan ooit om uw woning te beveiligen. Dit artikel verkent vijf effectieve strategieën om de veiligheid van uw huis te verbeteren. 1. Upgrade uw sloten Een van de meest voor […]