Tweedehands of nieuw: waar moet je op letten bij de aankoop van een Pergola?
Ben je van plan de tuin opnieuw in te richten en heb je daarbij je zinnen gezet op een pergola? Dan is het goed om je eerst even in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. Pergola’s zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Ze worden gezien als een verfraaiing van de tuin, maar als de verhoudingen niet kloppen, wordt het effect al snel teniet gedaan. Met een goede voorbereiding en uiteraard zorgvuldig opmeten voorkom je veel problemen.
Een eeuwenoud gebruik
Een pergola is van alle tijden. Eeuwen geleden werden ze al gezien in het oude Egypte, maar ook in Griekenland. Daarnaast werden ze in Italië veel gezien. De rest van Europa zou spoedig volgen. Oorspronkelijk is een pergola trouwens niet bedoeld als versiering of als afdakje, maar als bouwkundige toepassing.
De pergola werd in het leven geroepen als overgang tussen twee bouwwerken, maar dient nu een heel ander doel. Een pergola, zoals we die nu kennen, bestaat over het algemeen uit een aantal palen (staanders), met daarop lange balken (liggers) en korte balken (ruiters) haaks daarop. Vaak laten mensen planten rond die balken groeien, zodat je de illusie van een natuurlijk dak creëert. De nieuwe generatie pergola’s zijn volwaardige overkappingen met een gesloten dak, bedoeld om droog onder te zitten.
Belangrijke aandachtspunten
Bij de aanschaf van een pergola, of je die nu nieuw koopt of tweedehands verkrijgt, zijn wel een aantal zaken van belang. We zetten de voornaamste aandachtspunten op een rij:
- Bepaal vooraf met hoeveel mensen je onder je pergola wilt zitten. Er moet immers voldoende ruimte zijn voor iedereen, want we willen allemaal graag droog zitten. Ga uit van tenminste een vierkante meter per persoon.
- Vaak hebben pergola’s een CE-label. Dan kun je ervan uitgaan dat het met de veiligheid van de constructie wel goed zit. Omgekeerd hoeft dat overigens niet altijd betekenen dat een pergola zonder dat label onveilig is.
- Zorg voor een stabiele constructie. Realiseer je goed dat de pergola in principe alle weersomstandigheden met gemak moet kunnen trotseren. Zorg er dus voor dat zowel de palen als het dak goed verankerd zijn.
Elke constructie heeft voor- en nadelen. Houd er rekening mee dat terrasoverkappingen van hout last kunnen krijgen van schimmels, terwijl kunststof exemplaren sneller vies worden. Bij aluminium constructies is het vaak de prijs die tegenvalt.